------------------------------
---------------------------------

 

RAWFOOD NIEUWS

 

Handboek plantaardige en rauwe voeding
Voeding die voedt, reinigt, beschermt en geneest.


KLIK HIER VOOR MEER INFO




IJzerrijke groenten
IJZER IN GROENTEN
IJzer is een mineraal dat in 2 vormen voorkomt in eten: als heemijzer en als non-heemijzer. Als non-heemijzer wordt het minder goed opgenomen.
IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling.
Mensen die vooral extra op hun IJzer moeten letten:
vrouwen in de menstruatieperiode, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, jongeren onder de 22 jaar en vegetariers en veganisten. Een ijzertekort is te herkennen aan vermoeidheid, bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem zijn. Bij een ijzertekort is het aan te raden om pillen bij te slikken. Bij mensen die volledig plantaardig eten doet het geen kwaad wat extra ijzer bij te slikken.


deweegschaal gezondheidswinkel


Groenten met ijzer;

Spinazie, boerenkool en andijvie
Rauwe koolsoorten en broccoli
Bietjes, snijbiet / bietenscheuten
Artisjok,  asperges
Rapen  raapstelen
Paardenbloemblad
Zoete aardappel (paarse négresse, bataat)
Zongedroogde tomaten en verse tomaten
Paksoi en pepers, waaronder ook paprika
Pompoen
Prei, look, lente-ui
Rucola, Romeinse sla (romana sla, Romaanse sla)
Rode bladsla, kropsla, krulsla
Tuinkers, waterkers en kiemgroenten
Ook bepaalde gedroogde en verse kruiden en specerijen zijn ijzerrijk; denk hier aan tijm, peterselie, munt, rozemarijn, marjolein, zwarte peper en basilicum.

Onderstaand een overzicht van de hoeveelheid milligram ijzer per 100 gram in de bovenvermelde groenten, gesorteerd van hoog naar laag.

Groenten    milligram ijzer per 100 gram
basilicum (gedroogd)                  89.8mg
marjolein (gedroogd)                  82.7mg
rozemarijn (gedroogd)                29.2mg
zwarte peper                                21.6mg
peterselie                                     7.1mg
munt                                            5.1mg
zongedroode tomaten                 9.1mg
basilicum (vers)                          5.5mg
snijbieten                                    4.0mg
veldsla                                         4.0mg
paardenbloemblad                     3.1mg
raapstelen                                   3.0mg
rucola                                          2.6mg
spinazie                                       2.0mg
artisjok                                       1.5mg
lente-ui/bosui                             1.5mg
knoflook                                     1.4mg
tuinkers                                      1.3mg
andijvie                                       1.2mg
rode bladsla                                1.2mg
asperges                                      1.0mg
boerenkool                                  1.0mg
chilipeper                                    1.0mg
groene kool                                 1.0mg
kropsla                                        0.7mg
zoete aardappel                          0.7mg
broccoli                                       0.6mg
paksoi                                          0.6mg
koolraap                                      0.5mg
witte kool                                    0.5mg
bieten                                           0.4mg
paparika                                       0.4mg
prei                                               0.4mg
rode kool                                      0.4mg
tomaten                                        0.3mg




Share |

 

--------

 

LEUKE INFO

Rawfood weetje Een belangrijk superfood is raw cacao. Biologische Cacao Nibs komen van de cacaoboom die groeit in het tropische regenwoud gebied. Cacao Nibs zijn niet alleen lekker maar ook erg gezond. Ze hebben een rijke, intense cacao smaak. Cacao Nibs zijn de puurste vorm van chocolade.Door de vele voedingsstoffen zoals antioxidanten vezels enzymen en mineralen zijn cacaobonen het perfecte gezonde tussendoortje. Je kunt ze verwerken in een diversiteit aan recepten.

Mangos zitten vol met Vitamine A en Calcium!



 

 

RAW +

 

Neem twee zonnebloempitten en rooster er één, dan bevatten ze nog steeds dezelfde voedingsstoffen. Maar plant je ze beide in de aarde, dan zal alleen de onverhitte zonnebloempit wortel schieten en uitgroeien tot zonnebloem. Om deze levenskracht gaat het bij rawfood.
Zonnebloemen

Een dieet van rauw voedsel is een gezonde manier om te ontgiften, de huid te reinigen, gewicht te verliezen en er stralend uit te zien. Maar wie heeft er nu tijd om onbekende ingrediënten te zoeken en elke dag bewerkelijke recepten te bereiden? Dat is niet nodig: Rauw & Gezond bevat alle informatie die u nodig hebt om te profiteren van het goede van rauw voedsel.Lees hier verder