Aardappelgratin met lamskotelet en rode wijnsaus

Aardappelgratin met lamskotelet en rode wijnsaus

Deze simpele aardappelgratin wordt helemaal lux met lamskotelet en als saus een saus gemaakt van rode wijn.

Simpel om te maken, en dat hoeft echt niet alleen voor het kerstdiner!

Ingrediƫnten

De benodigde ingrediƫnten voor Aardappelgratin en lamskoteletjes met rode wijn saus zoals wij dit hierlangs beschrijven. Natuurlijk aan u de keus hiervan af te wijken.

8 lamskoteletten
600 gr aardappel
4 eetlepels boter
4 koude klontjes boter
2 eieren
50 gr geraspte kaas
3 dl lamsfond
1 blad laurier
3 dl melk
15 dl room
1 takje tijm
2 dl rode wijn
Peper en zout

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

2. Schil de aardappelen en snijd ze in niet te dikke plakken.

3. Vet een ovenschaal in met boter en leg hier een laag aardappelplakjes in.

4. Doe daarna wat peper en zout over de aardappels.

5. Leg daarna weer een laag aardappelsplakjes in de schaal ga zo door tot de aardappels op zijn.

6. Klop in een schaal de eieren samen met de room los en voeg vervolgens de melk toe.

7. Klop alles nog eens goed door elkaar en verdeel het mengsel over de aardappelen.

8. Zorg er voor dat de aardappelen bijna onder staan.

9. Bestrooi de schaal als laatste met de geraspte kaas en zet de schotel in de oven.

10. Laat de aardappelgratin in ongeveer 60 minuten mooi bruin en gaar worden.

11. Doe de lamsfond in een pan en voeg hier de wijn, tijm en laurier aan toe.

12. Kook het geheel in tot dat je een sausdikte hebt bereikt.

13. Verwijder vervolgens de tijm en de laurier uit de saus.

14. Meng de saus goed door elkaar en breng hem op smaak met wat peper en zout.

15. Klop de klontjes koude boter vlak voor het serveren door de saus.

16. Verhit de 4 eetlepels boter in een pan.

17. Doe de lamskoteletjes in de pan en bak ze in omgeveer 5 minuten aan beide kanten licht aan.

18. Kruid het vlees vervolgens met wat peper en zout.

19. Doe wat lamskoteletjes op een verwarmd bord en doe er wat gegratineerde aardappel bij.

20. Schep vervolgens wat saus rondom het gerecht.