Deze aardappeltaart met witlof, een smakelijke hartige tarart, if gebaseerd om een soortgelijke Franse hartige taart.
Bezoekers van Franse braderieën, foirs en vider greniers zullen er ongetwijfeld wel eens mee in aanraking gekomen zijn: de fameuze tartiflette.
Een recept van gegratineerde aardappelen, kaas (meestal de reblochon uit de Savoie) en spek waarvan net zo veel variaties bestaan als er koks zijn. In enorme koekenpannen wordt dat ter plekke bereid. En alhoewel Fransen niet echt de gewoonte hebben op straat te eten, wordt voor een goeie tartiflette graag een uitzondering gemaakt.
Een heerlijk gerecht voor witlof uit de oven.
Ingredienten
2 kilo vastkokende aardappelen
6 zes stronkjes witlof
200 g mager gerookt spek
1 mooi rijpe Reblochon
2 uien
boter, peper, nootmuskaat.
Bereidingswijze
Schil de aardappelen, snij ze in dunne plakjes kook ze net niet gaar.
Doe wat boter in een pan bak het witlof goudbruin.
Lof uit de pan halen de gesnipperde uit en de spekblokjes laten kleuren.
De aardappelplakjes, witlof, ui en spek door elkaar mengen en in een ovenschaal doen.
Snij de Reblochon in de lengte doormidden en leg beide helften met de korst naar boven op het mengsel.
In een voorverwarmde oven (220 graden) 20 minuten laten stoven.
Dan is kaas leeggelopen en kan de korst weggehaald worden.
Dan nog een kwartiertje terug zetten om te gratineren.
Drink er een droge witte wijn uit de Savoie bij!