Groenten telen in potten

Groenten telen in potten

U hoeft niet over een grote tuin te beschikken om zelf groenten te telen. De meeste groenten groeien ook goed in potten. Een terras of balkon is uitstekend geschikt voor het telen van groenten. Het telen van groenten in potten heeft zelfs voordelen ten opzichte van het telen in de volle grond.  De grond warmt in potten sneller op waardoor de zaadjes en plantjes eerder beginnen te groeien. Daarnaast zijn groenten in potten  veel minder kwetsbaar voor plagen en staan ze in vruchtbare grond. 

De juiste pot kiezen
De grootte van de pot is zeer belangrijk en hangt af van het soort groente dat u wilt verbouwen. Grote planten hebben een grotere pot nodig. Voor bijvoorbeeld grote tomatensoorten gebuikt u potten met een inhoud van 15 liter. Een kleinere pot is ook mogelijk, maar dan moet u de plant vaker water te geven.
Verder is het van belang dat de pot voorzien is van gaatjes in de bodem. De gaatjes zijn van belang voor de afvoer van overtollig water. Als er geen gaatjes in de bodem zitten kunt u deze er zelf in maken met behulp van een boor of met een hamer en een spijker.

Grond
Het is belangrijk dat de grond in de potten de juiste samenstelling  heeft. Dit hangt vaak samen met de soort groente die u wilt verbouwen. Meestal kunt u potgrond gebruiken. Voor een aantal groenten is het daarnaast belangrijk dat de grond tijdens het groeiseizoen 1 à 2 keer aanvullend wordt bemest.

Zaad
Het is verstandig om in de winkel of webshop te zoeken naar planten of zaden waarbij vermeld staat dat het compacte planten zijn. De kans dat de planten het goed doen in de potten wordt hierdoor vergroot. Balkontomaten bijvoorbeeld doen het in een pot beter dan de grote tomatenplanten. Als u op verschillende momenten wilt oogsten  dient u  op verschillende momenten te zaaien. U dient zich hierbij wel te houden aan het op de zakjes aangegeven zaaiseizoen.

Tips

  • Voor het telen van tomaten of paprika’s kunt u plantjes kopen bij het tuincentrum of markt. Het is echter veel goedkoper en leuker om deze zelf op de vensterbank te kweken.
  • Zet de potten op een plaats die ten minste zes uur per dag in de volle zon ligt. 
  • U dient de planten dagelijks te bekijken en water te geven als de grond droog is. Een plant heeft meer water nodig naarmate de plant groter wordt.