Heeft een Airfryer echt zin? “Nee” was mijn eerste gedachte toen ik een paar jaar geleden hoorde over het “heteluchtfrituren”. Er is nu veel tijd verstreken en de afgelopen week heb ik de spontane beslissing genomen om gewoon zelf een apparaat te testen om dit onderwerp voorgoed uit mijn hoofd te krijgen. Zoals altijd vertel ik je over mijn ervaringen en beantwoord ik de volgende vragen:
Hoe werken Airfryers?
Airfryers zijn in principe geen friteuses, maar kleine ovens met een convectiefunctie. Een luchtverhitter genereert warme lucht, die vervolgens door een ventilator in het apparaat wordt verspreid. Door de kleine kookruimte duurt het voorverwarmen slechts 1-2 minuten. Sommige apparaten hebben 2 niveaus, wat betekent dat er verschillende etenswaren tegelijkertijd kunnen worden gekookt.
Wat zijn de voor- en nadelen van Airfryers?
Dat hangt af van waarmee u het apparaat vergelijkt. Je hebt natuurlijk veel minder vet nodig om frites te bereiden dan in een conventionele frituurpan – maar er is hier geen verschil met een (hetelucht) oven. Voordelen:
- Frieten zijn krokanter dan in de oven (-> met boven- en onderwarmte).
- Geen vetgeur van frituurolie!
- Vergeleken met een normale friteuse is er beduidend minder vet nodig (= calorieën worden bespaard).
- In tegenstelling tot bijvoorbeeld de oven hoef je geen frites om te draaien, schud het mandje gewoon even.
- De oven hoeft niet te worden schoongemaakt – de onderdelen kunnen in de vaatwasser.
- Goed voor kleine porties (bijv. 1 portie frites).
Nadeel:
- Relatief duur!
- Een extra apparaat dat veel ruimte in beslag neemt! (-> Tip van een lezer: ze bewaart haar frituurpan in de oven).
- De kooktijd is vaak langer dan in de oven! Gepaneerd voedsel wordt niet echt krokant! Je kunt zien dat het vet ontbreekt als smaakdrager!
- Sommige apparaten zijn behoorlijk luid!
Welke gerechten kunnen in een Airfryer worden bereid?
Ik ben ooit een enquête begonnen onder mijn lezers op Instagram. Het resultaat: de meeste deelnemers gebruiken hun Airfryer alleen om frites te bereiden.
Het bakken van broodjes belandde op de tweede plaats (daar had ik niet aan gedacht). Hier heb ik de plaatsen 1-10 voor je samengevat:
- Frieten, aardappelpartjes, gebakken aardappelen gemaakt van aardappelen van de dag ervoor
- Gebakken broodjes (-> 6 stuks in ca. 6 min.)
- Kipnuggets, vissticks en groenteschnitzel
- Kippenvleugels
- Loempia’s
- Gehaktballen
- Hele kip
- Spek, croutons en ontbijtgranen
- Pizza (-> accessoires vereist)
- Bevroren maaltijden (bijv. Gourmetfilet, bevroren lasagne, bevroren stokbrood)
Wat is de prijs van een Airfryer die geschikt is voor een gezin van 4 tot 5 personen?
Vanuit mijn oogpunt moeten gezinnen zeker letten op een inhoud van minimaal 1400 g of 5 liter, zodat ze het eten niet in verschillende fasen hoeven te bereiden. Ook vind ik het belangrijk dat de uitneembare onderdelen na gebruik in de vaatwasser kunnen. Een merktoestel dat aan deze eisen voldoet, kost ongeveer € 150 – € 250. Mijn lezers hebben mij dit apparaat aanbevolen: Philips HD9750 / 90 Airfryer XXL 1,4 kg capaciteit, temperatuur instelbaar van 80-200 graden. Prijs: vanaf ongeveer 189 €
Beter nog kun je in deze Top 5 airfryers kijken.