Koolhydraten

Hoeveel koolhydraten per dag?

Koolhydraten maken je dik, dus iedereen die wil afvallen wil graag weten Hoeveel koolhydraten per dag mag ik eten. Je zult dit gezegde vaak hebben gehoord. Deze mythe wordt alleen maar versterkt door de trend naar koolhydraatarme diëten. Maar zijn koolhydraten echt zo ongezond? Ja, want zoals met zoveel dingen, zijn er goede en slechte koolhydraten. De waarheid is dat koolhydraten de belangrijkste energiebron voor je lichaam zijn. Maar hoeveel koolhydraten heeft uw lichaam per dag nodig? Deze en vele andere vragen willen we in dit artikel voor je beantwoorden. We hebben ook enkele nuttige informatie, video’s en productaanbevelingen voor u.

De essentie in het kort

  • Koolhydraten zijn suikermoleculen die zich opbouwen om verbindingen met een korte en lange keten te vormen. Verbindingen met een korte keten worden ook slechte koolhydraten genoemd en worden meestal aangetroffen in fructose, cornflakes en snoep. Aan de andere kant worden goede koolhydraten met een lange keten aangetroffen in fruit, groenten en aardappelen.
  • Je lichaam heeft elke dag voldoende koolhydraten nodig om voldoende energie voor de dag te hebben. Vooral uw hersenen, lever en nieren zijn afhankelijk van de dagelijkse energievoorziening.
  • Hoeveel koolhydraten uw lichaam per dag nodig heeft, hangt af van uw geslacht, leeftijd, gewicht, lengte en fysieke activiteit. Als je elke dag sport, heb je meer energie nodig dan iemand die veel op kantoor zit en nauwelijks beweegt.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten komen voor in de meeste van ons voedsel en zijn een van de belangrijkste energiebronnen voor het lichaam. Ze bestaan ​​uit suikermoleculen, maar dat betekent niet dat ze alleen in zoet voedsel voorkomen. Koolhydraten komen bijvoorbeeld ook voor in pasta en aardappelen. Sinds de low carb-trend begon, worden koolhydraten vaak als iets negatiefs gezien. Dit is echter niet het geval, omdat koolhydraten belangrijke energiebronnen zijn voor mens, plant en dier. Waarom heb ik koolhydraten nodig?

Iedereen die volledig afziet van koolhydraten, zal op de lange termijn niet gezond zijn. Omdat koolhydraten ervoor zorgen dat ons lichaam snel energie krijgt. Als je geen koolhydraten binnenkrijgt, moet je lichaam ze aanmaken uit vet en eiwit, wat een behoorlijk arbeidsintensief proces is. Koolhydraten migreren naar belangrijke organen zoals de lever, nieren en spieren en worden daar opgeslagen als. Vooral als atleet moet je voldoende koolhydratenreserves hebben, anders raak je snel uitgeput en moe.