--------------------------

latest articles

SMOOTHIES +

De aanwezigheid van vitaminen en mineralen in vele soorten groenten is erg achteruit gegaan, soms wel tot meer dan 50 procent! Een en ander heeft vooral ook te maken met hoe de grond bewerkt wordt. Veel pesticiden maar ook door het injecteren van mest (uit de bio-industrie) rechtstreeks in de landbouwgrond. Dit is zo scherp dat het directe schade oplevert voor het bodemleven. Dieren die daar in die bodem leven, kunnen dit nauwelijks overleven en dus kan deze bodem ook niet meer natuurlijk gehouden worden. Uit onderzoek van de consumentenbond bleek al een tijdje terug dat groenten nog maar nauwelijks selenium bevat. Mede door de manier van mestinjecteren in de grond. De Stichting Milieubewuste Veehouderij, het adviesbureau Team Ecosys en Aquarius Alliance, een samenwerkingsverband van boeren, en wetenschappers alsook de landbouwuniversiteit van Wageningen is van mening dat deze praktijk de samenstelling van het bodemleven schaadt.
In veel groenten zit bijna geen vitamine c meer zoals bloemkool wortelen en andijvie. Paul Blokker van de vereniging tot behoud van Boer en Milieu constateerde dat een op de drie Nederlanders kanker krijgt (dat is veel hoger dan elders op de wereld) Hij geeft aan dat de gemiddelde Nederlander een gebrek heeft aan zink, ijzer, selenium, koper, magnesium en een fors tekort heeft aan vitamine A. De kasgroenten zoals tomaten en Paprika zijn nog wel voedzaam maar ook daarin zit onvoldoende selenium. Sowieso loopt in de hele wereld het aantal mineralere en vitaminen in de voeding terug maar Nederland loopt hierin voorop. Paul Blokker wijst met zijn vinger naar de veranderende bodem. Het verandert gewoon de gewassen die daar groeien. "Waarom neemt diabetes in Nederland explosief toe?" vraagt hij?. "Omdat we eigenlijk ondervoed zijn. Diabetes is hard op weg om volksziekte nummer een te worden."

Een goede tip is om uw voeding aan te vullen met zogenoemde "Superfoods" vooral bosbessen en andere donkere bessen zoals de Acai maar ook de gojibes zijn hier voorbeelden van. Maar ook walnoten en tomaten, olijfolie, lijnzaad, brocolli en paprica's rode druiven en spinazie. Superfoods zijn ook als extract te verkrijgen of als gedroogd poeder. Dit bevat extra veel vitamine. Hoe dan ook, u kunt zelf kiezen wat bij u past maar neem ze in ieder geval.
--------------------------------
Andijvie: Vitamine A, B1, fosfor, vezels Aubergine: Vitamine A, B, C, calcium, koper, mangaan, fosfor, kalium,Bietjes: Vitamine A, B, C ijzer, magnesium, mangaan, kalium, zink Bloemkool: Vitamine C, foliumzuur, E, kalium, zink. Boerenkool: Vitamine A, C, K, E, calcium, magnesium, kalium, zink Broccoli: Vitamine A, C, foliumzuur, E, Calcium, ijzer, zink Champignon: Koper, jodium, mangaan, kalium, selenium, zink, ijzer, eiwitten, magnesium, Goede vleesvervanger.Komkommer: Vitamine A, B, C, jodium, mangaan, sulfaat Kropsla: Vitamine, A, C, D, foliumzuur, E, ijzer, zink Paprika: Vitamine A, B, C ijzer, magnesium, mangaan, kalium, zink Pompoen: Ijzer, Foliumzuur, caroteen, antioxidanten Rode en witte kool: Vitamine A, B, C, K, E, kalium, koper
Radijs: Foliumzuur, sulfaat, raphanol,Ui: Vitamine A, B, C, magnesium, fosfor, kalium, bioflavonoides Veldsla: Vitamine A, B, C, folium zuur, ijzer, vezels Venkel: Vitamine A, B complex, fosfor, kalium, essentiele oliën Witlof: Vitamine A, B, fosfor, vezels Wortel: Vitamine A, foliumzuur, ijzer, bètacaroteen Appel: Magnesium, mangaan, pectine, kalium, natuurlijke suikers Banaan: Vitamine A, B, C, foliumzuur, jodium, ijzer, kalium, magnesium, zink, koolhydraten, tryptofaan Druif: Vitamine A, B, C, calcium, jodium, mangaan, kalium, suikers Kiwi: Vitamine A, C, B3, vezels, suikers, antioxindanten Mandarijn: Vitamine B, C, calcium, koper, mangaan, kalium, zink, pectine Peer: Koper, jodium, magnesium, zink, pectine, kalium

 

LEUKE INFO

Superfoods+

Maak witlof minder bitter. Net als bij een ui kunt u een plakje van de onderkant wegsnijden en daarna in het midden de bittere punt/de kern verwijderen. Let wel op dat u de gehele kern weghaalt. Doe in de ontstane holte dan wat citroensap om het verkleuren tegen te gaan.Het is goed dit soort groente te blijven eten omdat ons voedsel steeds zoeter (gemaakt) wordt. We moeten onszelf blijven aanleren dat voedsel niet perse zoet hoeft te zijn. Dit vergroot de kans dat we minder snel verslaafd raken aan suiker en van witlof kunt u een heerlijke rauwe salade maken. U snijdt de witlof in kleine stukjes en mengt er evt ook gewone sla door. Daarbij kunt u ook stukjes verse sinaasappel, stukjes appel, druiven, partjes mandarijn en rozijnen, wat gedroogde granberries een handje ongeroosterde walnoten in de salade toevoegen.Witlof is goed voor de spijsvertering en bevat veel vitamine waaronder A, B en C. Witlof bevat ook kalium hetgeen goed is voor de spieren het zenuwstelsel en het verlagen van de bloeddruk. Witlof is ook rijk aan foliumzuur, dit heeft een positief effect op de darmen.In witlof zitten vezels en probiotica die ervoor zorgen dat het lichaam op een natuurlijke manier zal herstellen. Probiotica in de witlof, bevat bacteriën die de darmflora ook bevat. Ze zorgen ervoor dat de darmen gezonder zijn en veel sneller herstellen  De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook prima geschikt voor een dieet. Het bevat erg weinig calorieën. ( ongeveer 12 per 100 gram.)

Rawfood gedroogd, is ook erg lekker
dehydrator voedseldroger.

 

Dehydrator voedseldroger Ideaal voor het op lage temperatuur drogen en bereiden van allerlei soorten voeding, waaronder zelfgemaakte granola, rawfood-crackers, gedroogde tomaatjes, fruitplakjes, kruiden en groente etc.Het gedroogde voedsel kan ook langer bewaard worden in weckpotten. Meer info klik hier

 

RAW +

 

De Acaibes is een kleine donkerpaarse vrucht die groeit aan de Acaipalm (Euterpe Oleracea). Deze palm komt oorspronkelijk voor in het Amazone gebied van Midden- en Zuid-Amerika. De Acaibes wordt al eeuwenlang door de inheemse indianen stammengebruikt. Açai Bessen worden gekweekt in de Zuid-Amerikaanse regenwouden. De grond daar is uiterst vruchtbaar vandaar dat de bessen VOL natuurlijke voedingsstoffen zitten.
Acaibessen bederven snel nadat ze van de boom zijn gevallen derhalve zijn ze ook moeilijk om via transport vers bij u aan te leveren. U begrijpt waarom u de acaibes vaak in gedroogde vorm of als sap tegenkomt!